Casa Batlló (кућа Батљо)

Casa Batlló (кућа Батљо) је вишеспратна стамбена зграда у Барселони, у улици Paseo de Gracia. Саграђена је 1877. по пројекту архитекте Емилиа Сале Кортеса. Индустријалац Јосеп Батљо купио је 1903, а од 1904-06. изведена је преградња у којој су обновљени фасада, ентеријер и намештај.

Преуређење је поверено Антонију Гаудију (1852- 1926), каталонском архитекти, чији препознатљив стил карактерише органско јединство, слобода облика, раскошне боје и текстура. Батљо је Гаудију оставио потпуну уметничку слободу, што је резултирало решењем које поред високих естетских критеријума показује и велику функционалност, најављујући трендове модерне архитектуре. Спољашња структура подсећа на коштани скелет због чега је позната и као Casa dels ossos (кућа од костију). Саграђена у карактеристичном Гаудијевом маниру, који се у најширем смислу може идентификовати као модернизам или арт нуво, грађевина показује тенденцију да се избегну праве линије.

Посебно је упечатљиво приземље са овалним прозорима, каменим решеткама и украсима. Фасада је украшена мозаиком од поломљених керамичких плочица у златно-наранџастој и плаво-зеленој боји. Од каменог подножја фасаде разливају се таласи који одражавају мирно море и стварају посебан и узбудљив светлосни ефекат. Инспирација Медитераном посебно долази до изражаја на витражима који красе одмориште сваког спрата, стварајући утисак уроњености у површину кристално плаве воде.

Природно светло долази до сваког дела грађевине, захваљујући главном светларнику и централним терасама. Прозори се ка повећавају идући ка нижим спратовима, што је иновативан приступ који је обезбедио равномерно распоређивање светлости. Засвођени кров украшен керамичким плочицама подсећа на леђа змаја, а општеприхваћена је теорија да заобљена структура лево од центра, која се завршава куполом и крстом представља копље Св. Ђорђа, патрона Каталоније, забодено у леђа змаја. Гаудијево ремек-дело данас је једна од најлепших и најпознатијих знаменитости Барселоне.

Њузлетер претплата

Унесите своју адресу е-поште да бисте се претплатили на наш билтен

Оставите коментар